Ota yhteyttä
Ota yhteyttä myyntiin

Infra-alan standardien kehitystyö käynnissä kansallisesti ja kansainvälisesti


25.01.2023

Arkance Systems on aktiivisesti mukana kansallisen inframallin päivitystyössä.

Suomessa käynnistyi marraskuussa 2022 Kansallisen infran tiedonsiirtostandardin päivitys- ja ylläpitotyö. Inframodel on Suomessa käytössä oleva tiedonsiirtoformaatti, jota myös Yleiset inframallivaatimukset edellyttävät. Projektin tavoitteena on päivittää nykyinen Inframodel 4.0.4 uuteen versioon ja mahdollistaa siirtyminen kohti IFC-formaattia.

BuildingSMART Finland -yhteistyöfoorumin vetämän projektin on tarkoitus valmistua huhtikuussa 2023. Projektitiimissä ovat mukana Sitowise Oy, Arkance Systems Finland Oy, Novatron Oy ja JHy Consulting. Arkancen asiantuntijana päivitystyössä toimii Jani Laukkanen.

– Tarjoamme mielellämme asiantuntijaosaamista tämän projektin käyttöön. Tulemme myös ottamaan huomioon muutokset, joita tarvitaan sekä Trimblen ohjelmistoihin että meidän omiin ohjelmistoihimme, sanoo Arkance Systemsin tuotejohtaja Petri Louhi.

Lue lisää projektista buildingSMART Finlandin blogista

IFC-formaatin standardointi etenee

BuildingSMART International vetää IFC-formaatin kehitystä kansainvälisellä tasolla. Keväällä julkaistu IFC 4.3 -versio on tällä hetkellä ISO:n hyväksyntäprosessissa, minkä jälkeen siitä tulee virallinen ISO-standardi. Näillä näkymin standardi julkaistaan syksyllä 2023.

– Kansainväliset ohjelmistotoimittajat kuten Trimble ja Autodesk ovat vahvasti sitoutuneet IFC-formaattiin, mutta toistaiseksi on vielä auki, missä vaiheessa tilaajat alkavat edellyttää sitä, Petri Louhi sanoo.

Ruotsissa ja Norjassa monet infran tilaajaorganisaatiot vaativat hankkeissa IFC-formaatin käyttöä. Väylävirasto on mukana kansainvälisessä IFC 4.3 -kehitystyössä ja järjestää joulukuussa työpajan IFC-formaatin käyttöönotosta tilaajan näkökulmasta.

– Seuraamme standardien kehitystä aktiivisesti ja varmistamme, että asiakkaamme ovat tietoisia niiden tarjoamista mahdollisuuksista myös jatkossa, Louhi sanoo.

IFC 4.3 toimii pohjana myös tuleville IFC-standardeille, joita kehitetään jo.

– Seuraavassa versiossa tullaan julkaisemaan muun muassa tunneleihin liittyvä määrityksiä. Lentokenttiin liittyvä IFC objekteja ollaan jo määrittämässä IFC 4.3 -version pohjalta, kertoo Arkance Systemsin avainasiakaspäällikkö Miika Kostamo. Hän toimii myös buildingSMART Internationalin Airport Room -toimialaryhmän puheenjohtajana.

Lue lisää standardointiprosessista buildingSMART Internationalin blogista