Ota yhteyttä
Ota yhteyttä myyntiin

Opiskelun ohella projektipäälliköksi – ”Mietin että riittääköhän osaaminen, mutta totta kai otan haasteen vastaan”


Kesätyöntekijänä aloittanut Joona Lehtinen on kasvanut kolmessa vuodessa vastuulliseen rooliin projektipäälliköksi. Opiskelun ja työn yhdistäminen on onnistunut joustavasti.

Joona Lehtinen on opiskellut viisi vuotta rakennustekniikkaa Aalto-yliopistossa, ja tavoitteena on valmistua keväällä 2022. Parhaillaan hän tekee diplomityötä Arkance Systems Finlandille pilvipohjaisten alustojen hyödyntämisestä rakennushankkeen suunnittelun yhteensovittamisessa.

– Minulle tuli joskus yläasteella ajatus että rakennustekniikka voisi kiinnostaa, ja lukiossa kiinnostuin vielä tuotantotaloudesta. Enhän minä tiennyt mitä tämä oikeasti on, ennen kuin tulin tänne. Työ on erilaista kuin mitä koulukurssit ovat olleet, Lehtinen kertoo.

Lehtinen aloitti vuonna 2019 silloisessa Buildpointissa kesätyöntekijänä. Sen jälkeen hän on työskennellyt kesät täysipäiväisesti ja talvet opiskelujen ohella 1–4 päivää viikossa.

– Tykkäsin hommista ja meillä oli hyvä porukka. Totta kai jäin tänne töihin, kun tarjottiin tilaisuutta tehdä koulun ohella joustavasti töitä. Minulle oli tärkeintä, että pystyin säätämään koulun mukaan milloin teen töitä ja miten paljon.

Työtehtävät ovat olleet mielenkiintoisia ja vaihtelevia alusta asti. Alun perin Lehtinen työskenteli Tekla Structures -ohjelmiston parissa ja avusti koulutuksissa sekä koulutusmateriaalien työstämisessä.

– Ensimmäisen kesän jälkeen hyppäsin Ihku-allianssiin mukaan ja työstin rakennusosakirjastoa ja panosrakenteita siltojen osalta. Pidin myös Trimble Connect- ja Tekla Structures -koulutuksia sekä olin mukana yhdessä projektissa Connect-konsulttina.

Opiskelun ja työn yhdistäminen on onnistunut hyvin, vaikka välillä onkin ollut enemmän kiirettä. Maisterivaiheen kurssit olivat odotettua työläämpiä, joten syksyllä Lehtinen teki pidempää päivää.

– Mutta olen todella tyytyväinen siihen, miten kolmen vuoden aikana työn ja koulun yhdistäminen on onnistunut. Esimiehet ovat aina pitäneet huolta siitä, että koulu tulee edellä. Kaikkia hyödyttää että valmistun, ja työt tulevat siinä sivussa, mitä kerkeää tehdä.

Vaikka etätöitä pystyi aiemminkin tekemään joustavasti, pari vuotta jatkunut työskentely kotoa käsin on tehnyt koulun ja työn yhdistämisestä helpompaa.

– Toki siinä on negatiivinen puolensa, että istuu koko päivän yksin koneen ääressä kotona, mutta opiskelun ja työn yhdistämistä se helpottaa. Onhan se tehokkaampaa, kun pystyn kuuntelemaan luennon, pitämään koulun ryhmätyötapaamisen ja ottamaan työpalaverit kotoa, eikä mene matkoihin aikaa.

Toimistollekin on silti mukavaa päästä pitkästä aikaa.

– Tykkään myös toimistosta ja tiloista, ja odotan että pääsen taas sinne enemmän käymään.

Projektipäälliköksi Järvenpään kaupungin M-Files-projektiin

Keväällä 2021 Joona Lehtinen siirtyi projektitiimiin. Pian hän saikin vastuulleen ensimmäisen laajan asiakasprojektin, kun Järvenpään kaupunki vaihtoi tiedonhallintajärjestelmän M-Filesiin, ja Arkance Systems Finland valikoitui käyttöönottoprojektin toteuttajaksi.

– Minulta kysyttiin alkuvuodesta, kiinnostaako projektipäällikön homma. Se tuli vähän puskista ja mietin että riittääköhän osaaminen, mutta sanoin että teen mitä pyydetään ja totta kai otan haasteen vastaan, Lehtinen kertoo.

Projekti alkoi ennen kesälomia esiselvityksellä, jossa testattiin tiedonsiirtoa vanhasta järjestelmästä M-Filesiin. Syksyllä siirryttiin käyttöönottovaiheeseen ja pidettiin koulutukset erikseen pääkäyttäjille ja muille käyttäjille.

– Minä toimin projektipäällikkönä, Vili Sikiö oli toteuttaja, Jukka Kivelä oli siinä sparraajana ja Tapani Parmanen myyjänä. Oli iso etu että Vili oli asiantuntijana, hän tietää M-Filesistä kaiken. Minulle oli helppoa, kun voin vaan kysyä Vililtä että voidaanko tehdä näin tai näin.

Projekti valmistui marraskuun lopussa ja asiakas oli tyytyväinen lopputulokseen. Myös Lehtisen mielestä projekti sujui hienosti alun jännityksestä huolimatta.

– En ollut ikinä vetänyt projektia ennen tätä. Jukka kertoi heti alkuun miten tehdään projektisuunnitelma, miten aikataulua seurataan, miten kannattaa toimia asiakkaan kanssa ja kaikki käytännön jutut. Hän antoi tosi hyviä vinkkejä projektin vetäjänä toimimiseen, ja tuntui että omasta mielestä meni ainakin tosi hyvin.

Syksyllä Lehtinen sai vastuulleen vielä toisenkin projektin, tällä kertaa Arkance Systems Finlandin sisäisen M-Files-käyttöönoton. Hänen vastuullaan oli selvittää tiedonhallinnan prosessit ja miten M-Filesiä pitäisi hyödyntää sisäisesti.

– Tämä meidän oma M-Files-käyttöönotto oli mielestäni jopa haastavampi kuin Järvenpää, Lehtinen nauraa.

Monipuolisuus on parasta mutta myös haastavinta

Kolmeen vuoteen ei ole mahtunut kovin montaa samanlaista työviikkoa. Parasta työssä onkin Joona Lehtisen mukaan monipuolisuus.

– Projektihommat kiehtovat minua, koska ne ovat aina erilaisia ja niissä on eri tavoitteet ja käytännöt. Uskon, että jos tekisin vuoden samanlaista työviikkoa, kyllästyisin siihen aika nopeasti.

Jatkuva uuden oppiminen on pitänyt työn mielenkiintoisena. Lehtinen on opetellut käyttämään useita rakennusalan ohjelmistoja ja kouluttanut niitä edelleen asiakkaille.

– Olen kouluttanut Tekla Structuresia, Trimble Connectia, Ihku-järjestelmää ja nyt M-Filesiä. Olen huomannut, että paras keino opetella uusi ohjelmisto on se, että pitää itse opettaa sitä, hän sanoo ja nauraa.

Toisaalta monipuoliset työtehtävät ja jatkuva uuden opiskelu on myös työn suurin haaste.

– Kun tulee uusia ohjelmistoja, koulutuksia ja projekteja, on totta kai haastavaa opetella niitä, mutta kyllä se pitää myös skarppina.

Lehtinen arvostaa sitä, että Arkance Systems Finlandilla on saanut alusta alkaen nopeasti vastuuta. Myös apua ja neuvoja saa heti, kun pyytää.

– Tykkään ehdottomasti työporukastamme, meillä on tosi asiantunteva henkilöstö. Kaikkien kanssa on helppo tehdä töitä ja kaikilta voi mennä kysymään apua. Se on tärkeää erityisesti nyt etäaikana, kun on työskennellyt kotona yksin.