Ota yhteyttä
Ota yhteyttä myyntiin

Trimble lopettaa Tekla Civilin kehittämisen – Arkance ottaa ylläpitovastuun


04.12.2023

Arkance Systems Finland jatkaa Tekla Civil -ohjelmiston ylläpitoa kolmen vuoden ajan. Pääkehittäjä Markku Alanko siirtyi Arkancen palvelukseen marraskuun alussa.

Trimble Solutions Sandvika AS on päättänyt lopettaa Tekla Civil -suunnitteluohjelmiston kehittämisen ja ajaa tuotteen alas seuraavan kolmen vuoden aikana. Arkance on ottanut tuotteen ylläpidon vastuulleen täksi ajaksi ja tukee asiakkaiden siirtymistä korvaaviin ohjelmistoihin.

– Pyrimme ylläpitämään tuotetta niin, että asiakkaiden tuotantokyky säilyy hyvänä muutosjakson aikana, ohjelmistoasiantuntija Tomi Herukka sanoo. Hän toimii Tekla Civilin tuotepäällikkönä Arkance Systems Finlandilla.

Yrityskauppojen myötä Trimblellä on ollut Suomen markkinoilla kaksi keskenään kilpailevaa infrasuunnitteluohjelmistoa, Tekla Civil ja Trimble Novapoint. Jatkossa Trimble keskittää resurssit Novapointin kehittämiseen. Novapoint on käytössä kansainvälisesti, kun taas Tekla Civiliä käytetään ainoastaan Suomessa.

Arkance tarjoaa korvaavia ohjelmistoja siirtymäkauden aikana

Trimblen ja asiakkaiden väliset Tekla Civil -sopimukset siirtyvät sellaisenaan Arkance Systems Finland Oy:lle, joten asiakkaiden ei tarvitse tehdä toimenpiteitä juuri nyt.

– Toki pitää huomioida, että kolmen vuoden jälkeen ylläpitävä tuki loppuu. Eli jos on tiedossa isompia tai pitkäkestoisia projekteja, niitä ei mielellään aloittaisi Tekla Civilillä vaan korvaavilla tuotteilla, Tomi Herukka sanoo.

Arkancella on tiedostettu, että esimerkiksi kuntien pohjatutkimusrekisteri ja Trimble Locus -paikkatietojärjestelmä hyödyntävät edelleen Tekla Civilin tietokantaa ja toimintoja. Näihin etsitään ratkaisua yhdessä Trimblen kanssa. 

Siirtymäkauden aikana Tekla Civil -sopimusasiakkaat voivat halutessaan käyttää Trimble Novapoint -ohjelmistoa Tekla Civilin rinnalla.

–  Tekla Civil Subscription- tai vuokralisensseillä saa niiden arvosta käyttöönsä Novapoint-tuotteita. Rinnakkaiskäytön mahdollisuudesta kannattaa olla yhteydessä myyntiimme, niin keskustellaan se tarkemmin läpi. Pystymme tarjoamaan ratkaisuja myös Autodeskin tuotteilla, Herukka sanoo.

Tekla Civilin ohjelmistotuki oli jo aiemminkin Arkancen vastuulla, joten tukipalvelu jatkuu entiseen tapaan.

– Jos on ongelmia, kysyttävää tai ehdotuksia, kannattaa olla tukeen yhteydessä ja tuoda ajatuksia esille. Pystymme reagoimaan niihin nyt paremmin, kun meillä on koko ylläpitovastuu.

Markku Alanko jatkaa Tekla Civilin kehitystä Arkancen palveluksessa

Ylläpitovastuun lisäksi Trimble ja Arkance sopivat myös kehitysresurssien siirtymisestä, ja Tekla Civilin pääkehittäjä Markku Alanko aloitti Arkance Systems Finlandin järjestelmäsuunnittelijana marraskuussa 2023. Alanko on työskennellyt Teklalla ja Trimblellä yhteensä 25 vuotta ja on ollut kehittämässä Tekla Civiliä ohjelmiston alkuajoista lähtien.

– Olin tuotepäällikkö, mutta siinä mielessä poikkeuksellinen, että pidin koko ajan itselläni myös tuotekehitysroolia, koska kehittäminen on niin mieluisaa minulle, Alanko kertoo.

Seuraavan kolmen vuoden aikana Tekla Civiliin tehdään kriittisiä ja pienempiä korjauksia sekä pakolliset vaatimusten mukaiset muutokset. Isoja uusia toiminnallisuuksia ei kuitenkaan ole enää tiedossa.

– Tavoitteena on pysyä ajan hermolla, vaikkapa kun tiedonsiirtoformaateista tulee uusia versioita. Jos tulee hyvä idea ja pienellä työmäärällä saa tehtyä hyödyllisen toiminnon, niin sen tyyppistä uutta olen ihan mielelläni tekemässä. Toki on myös pitkä lista asiakashavaintoja ja korjaustarpeita, joita tehdään.

Sekä Tomi Herukka että Markku Alanko toteavat, että asiakkaiden tukipyyntöihin pystytään jatkossa vastaamaan nopeammin, kun kehittäjä työskentelee saman katon alla.

– Nyt olen taas lähempänä asiakasrajapintaa ja toivon, että pystyn reagoimaan asiakkaiden toiveisiin ja havaintoihin ketterämmin. Olen yrittänyt tehdä sellaista työkalua, jolla asiakkaat pystyvät tekemään oman työnsä mahdollisimman hyvin. Se on aina ollut tavoitteeni ja on edelleen, Alanko summaa.