Ota yhteyttä
Ota yhteyttä myyntiin

Be.SMART Site Managementia testataan Tampereen uuden asuinalueen infrahankkeella


27.03.2024

Tampereen Infra Oy rakentaa yhdessä Tampereen Veden kanssa katuja, vesihuoltoa ja muuta infraa Tesoman taimiston kaava-alueelle, jonne on suunnitteilla uusia koteja 500–600 asukkaalle. Projekti käynnistyi tammikuussa 2024 ja kestää puolisen vuotta.

Kuva: Tampereen Infra Oy

Yhtenä projektiohjelmistona Tampereen Infra otti pilottikäyttöön ARKANCEn kehittämän Be.SMART Site Managementin (entinen Holixa SMS). Toiveena on hallita digitaaliseen suunnitelma-aineistoon perustuvaa projektia kokonaisuudessaan.

– Haimme ratkaisua koottuun tilannekuvaan, joka esittää suunnitelma-aineiston, rakentamisen aineiston ja myös sen, mitä rakentaminen tuottaa. Olemme hyvin alussa vielä, mutta tämä on ollut antoisa testi, kertoo Tampereen Infran tietomalliasiantuntija Juha-Matti Nieminen.

Be.SMART Site Management -ohjelmisto toimii Trimble Connect -yhteiskäyttöalustalla ja sujuvoittaa tiedonhallintaa työmaan ja toimiston välillä. Aineisto on aina ajantasaista, ja kaikki projektin osapuolet voivat hyödyntää sitä.  

– Oleellista on, että voimme tehdä tiedonhallintaa ja kaikilla koneilla on sama tieto käytössä. Toinen käyttäjäryhmä on työmaan ja projektin johto, joka voi tarkastella tilannetta ja nähdä projektinsa kokonaistilanteen, Nieminen sanoo.

Tilaajaa kiinnostaa rakentamisen aikaisten päästöjen seuranta

Tesoman kaava-alueen projektissa on käytössä Be.SMART Site Managementin lisäosat koneohjauslaitteiden datan tallentamiseen, pistepilvien tuomiseen projektille sekä CO₂-päästölaskentaan. Hankkeen tilaaja Tampereen kaupunki kiinnostui erityisesti mahdollisuudesta seurata päästöjä rakentamisen aikana.

– Olemme saaneet kaupungilta viestiä, että tulevaisuudessa vastuullisen toimijan täytyy pystyä raportoimaan oman toimintansa päästöjä. Haluamme lähteä nyt testaamaan järjestelmiä, joilla sitä voidaan tehdä, Nieminen sanoo.  

Be.SMART Site Managementin päästölaskentatyökalu mahdollistaa työkoneiden todellisen polttoaineenkulutuksen, tehokkaiden työtuntien ja hiilidioksidipäästöjen seurannan.

– Yksittäisistä koneista pystymme varmasti sen tiedon jollain saamaan, mutta kun katsotaan volyymia, meillä on kymmeniä tai jopa satoja työkoneita liikkeellä joka päivä. Odotamme, että järjestelmä kokoaisi meille helposti ison työkone- ja automassan tiedot ja päästöjen hallinta olisi sujuvaa.

Pilottiprojekti jatkuu heinäkuun 2024 alkuun, ja sen aikana Tampereen Infra kerää kokemuksia ohjelmiston käyttäjiltä. Parin ensimmäisen kuukauden aikana ARKANCE on kehittänyt Be.SMART Site Managementia edelleen asiakkaalta tulleiden toiveiden perusteella.

– Lisäsimme esimerkiksi putkikaltevuudet prosentteina ja GT-formaatin kartalle näkyviin. Pystymme hyvinkin ketterästi tuomaan ohjelmistoon toiminnallisuuksia, jos näemme että niistä on hyötyä muillekin, ARKANCEn ohjelmistoasiantuntija Antti Niittyoja kertoo.